Tijdbeeld
4 afbeeldingen.

Waardering

samenvatting van de bouwgeschiedenis
Van het huidige stadhuiscomplex zijn het wijnhuis en het raadhuis die aan de Roggestraat grenzen het oudst. Het wijnhuis dateert uit de veertiende eeuw en het raadhuis werd kort na 1455 gebouwd. In 1663 werden het wijnhuis en het raadhuis samengevoegd . Bij deze verbouwing werd ook de huidige raadzaal gerealiseerd. In de jaren 1822-’26 verving men de laat-middeleeuwse kruisvensters door moderne schuifvensters en werden de gevels rondom gepleisterd. Waarschijnlijk trok men in het begin van de twintigste eeuw de naastgelegen hoofdwacht bij het stadhuis.

In de jaren 1938-’40 vond een ingrijpende restauratie in historiserende stijl plaats die onder leiding stond van de Doesburgse architect Nico de Wolf. In 1969 werd het laat-gotische dwarshuis en voormalige hotel Hof Gelria aan de Koepoortstraat bij het stadhuis gevoegd, inclusief de hier achter gesitueerde aanbouwen aan de Philippus Gastelaarsstraat. In 1995 was de bouw van een nieuwbouwvleugel aan de Ph. Gastelaarsstraat onderdeel van een ingrijpende verbouwing. De twee aangrenzende woonhuizen aan de Koepoortstraat (voormalige huisnummers 5 en 7) werden daarbij gesloopt en opgenomen in de nieuwbouw.

4 afbeeldingen.

waardering
De cultuurhistorisch waardering van het stadhuiscomplex als geheel is onderverdeeld in algemene historische waarden, waarden vanuit de gebruikshistorie, ensemble waarden en stedenbouwkundige waarden, architectuurhistorische waarden en bouwhistorische waarden.  
De bouwfasering en de interne waardering van de te onderscheiden bouwdelen zijn op een gedetailleerder beschouwingsniveau ook visueel gepresenteerd op de faserings- en waarderingsplattegronden. Deze plattegronden zijn op een hogere resolutie ook via 'Downloads' te raadplegen.

blauw: hoge monumentwaarden, van cruciaal belang voor de structuur en/of betekenis van het object. 
groen: positieve monumentwaarden, van belang voor de structuur en/of betekenis van het object. 
geel: indifferente monumentwaarden, van relatie weinig belang voor de structuur en/of betekenis van het object. 
kruis: monumentwaarden van zichtbaar historisch plafond of dakconstructie.

algemene historische waarden en waarden vanuit de gebruikshistorie

  • De gebouwen van de stedelijke overheid van de stad Doesburg staan sinds de late-middeleeuwen op het oostelijke deel van het bouwblok begrensd door de Koepoortstraat en de Philippus Gastelaarsstraat. Het complex vormt een directe verwijzing naar de bestuurlijke positie en zelfstandigheid van de stad tot op heden.
  • Het complex vormt een representatief symbool voor de stad en haar bestuur en verwijst naar de continuïteit, betekenis en groei van de stedelijke en gemeentelijke taken sinds de late-middeleeuwen.  

ensemblewaarden en stedenbouwkundige waarden

  • Het stadhuis vormt vanwege haar ligging aan het in historisch opzicht belangrijkste kruispunt van wegen in het hart van de middeleeuwse stad een belangrijk oriëntatie- en herkenningspunt.
  • Met name de historische delen aan de Roggestraat en de Koepoortstraat vormen een historisch waardevol ensemble dat vanwege de situering, orientatie en volume van belang is vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de omgeving.

architectuurhistorische waarden

  • Het Doesburgse stadhuiscomplex als geheel is architectuurhistorisch van belang vanwege de vormgeving die in de twintigste eeuw bij verschillende bouwcampagnes ontstond door historiserende restauraties, reconstructies en historiserende nieuwbouw.
  • Met de keuze voor een historiserende architectuur vervulde het stadhuis vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw een voorbeeldfunctie voor het behoud, herstel en restauratie van de grotendeels verpauperde en verkrotte stadskern. Met name de restauraties van het raadhuis/wijnhuis en Hof Gelria vormden een stimulans voor vele latere restauraties en ontsloten daarbij wegen naar financiële (overheids)steun.

bouwhistorische waarden

  • Het stadhuiscomplex is bouwhistorisch hoofdzakelijk van belang vanwege de kwaliteiten van de bewaard gebleven historische casco’s. Met het behoud van verschillen in vloerniveaus, bouwmuren en gevels en minimale doorbraken zijn deze casco’s als individuele en zelfstandige gebouwen herkenbaar gebleven.