Tijdbeeld
7 afbeeldingen.

Nieuwbouw

beschrijving
De nieuwbouw van het stadhuis is opgebouwd uit meerdere bouwdelen die intern in elkaar overlopen, maar die zich aan straat als individuele bouwvolumes onderscheiden. 

entree en hal
Aan de Ph. Gastelaarsstraat bevindt zich ten noorden van het wijnhuis de teruggelegen hoofdentree die op de begane grond toegang geeft tot de centrale hal met lift en wachtruimte. Dit bouwdeel is onderkelderd en telt drie bouwlagen onder een plat dak. Dit onderdeel van de nieuwbouw ligt ingeklemd tussen de historiserende nieuwbouw aan de Ph. Gastelaarsstraat/Koepoortstraat en de historische bebouwing van het stadhuis en vormt de verbinding tussen de verschillende bouwdelen. De verschillende vloerniveaus zijn met trapjes overbrugd. 
De gevel van de hoofdentree aan de Ph. Gastelaarsstraat is eigentijds vormgegeven en afgewerkt met natuursteen platen. Ter plaatse van het trappenhuis springt de gevel iets in en zijn grote verticale raampartijen aangebracht. Op de begane grond bevindt zich een vooruitgeschoven entreeportaal met automatische schuifdeuren in de glaspui. 
De vloeren en trapbordessen zijn van gewapend beton, het platte dak wordt met stalen balken ondersteund. De interieurafwerking is modern. Op de begane grond ligt een natuurstenen tegelvloer. 

historiserende nieuwbouw achter Hof Gelria
Aan de Ph. Gastelaarsstraat is de centrale hal achter Hof Gelria verbonden met historiserende nieuwbouw in (neo)classicistisch trant. Dit bouwdeel telt boven een kelder drie bouwlagen onder een plat dak. Aan de straatzijde zijn dakschilden aangebracht met rode oud-Hollandse pannen en dakkapellen met frontons. 
De gevels zijn voorzien van pleisterwerk met schijnvoegen, een kroonlijst en muurankers en worden horizontaal geleed door zesruits vensters met lekdorpels. Langs de gevel loopt een hellingbaan naar de kelder, begrensd door een keerwand met historiserend hekwerk met balusters. 
Het platte dak wordt ondersteund door een kanaalplaatvloer. De dakschilden worden ondersteund door stalen spanten. De vloeren zijn van gewapend beton. De interieurafwerking is modern. 

8 afbeeldingen.

historiserende nieuwbouw kantoor GTW en drogist Gastelaars
Ter plaatse van het voormalige kantoor van de GTW en de drogisterij Gastelaars staat historiserende nieuwbouw in de vorm van twee panden die doorlopen van Koepoortstraat tot Ph. Gastelaarsstraat. Beide panden zijn niet onderkelderd en tellen twee bouwlagen en een zolder onder met rode oud-Hollandse pannen gedekte schilddaken. Het middelste deel is plat dak.
De gevels aan de Koepoortstraat zijn boven een gepleisterde plint uitgevoerd in schoon metselwerk in kruisverband en zijn aan de bovenzijde afgesloten met een kroonlijst. Op zolderniveau zijn kleine vensters aangebracht. Ter plaatse van het voormalige kantoor van de GTW heeft de gevel twee vensterassen met vensters met roedeverdeling. De nieuwbouw van de voormalige drogist Gastelaars heeft drie vensterassen met T-vensters. De entree is bereikbaar via twee treden. Hierboven is een replica van een gaper aangebracht. Alle vensteropeningen zijn afgesloten met strekken en voorzien van houten ramen met lekdorpels. 
De gevels aan de Ph. Gastelaarsstraat hebben twee vensterassen en worden afgesloten met een houten goot op klossen. De gevel ter plaatse van het kantoor van de GTW is geheel gepleisterd met links op de begane grond de entree. De gevel ter plaatse van de drogisterij is opgetrokken in schoon metselwerk met vensters onder strekken. Links een door een smal muurdeel met een poort afgesloten steeg. Centraal is een gevelsteen geplaatst met de tekst: ‘DIE OP GODT BE TROVT DIE HEFT WEL GHEBOVT’. Alle ramen zijn van hout en voorzien van een roedeverdeling. 
De begane grond van beide panden is samengevoegd tot één open ruimte met een trappenhuis. Op de verdiepingen zijn aan de voor- en achterzijde (installatie)ruimten ingericht, gescheiden door de gang. De vloeren zijn van gewapend beton. De interieurafwerking is modern. 

10 afbeeldingen.

bouwgeschiedenis
Ten noorden van het entreegebouw van Hof Gelria stonden aan de Koepoortstraat van oudsher twee gelijksoortige panden. Jan de Beijer tekende in 1743 twee diepe huizen met een zadeldak en topgevels aan de straat. Het rechter huis was voorzien van een klokgevel en liep in 1832 door tot aan de Beitelstraat (Ph. Gastelaarsstraat). Aan de achterzijde was dit huis toegankelijk via een smalle steeg. Het linker huis had een trapgevel en was in 1832 nog gescheiden van de achtergelegen bebouwing aan de Beitelstraat. 
In het rechter huis was in de late negentiende eeuw de winkel van Wilhelmina Jans(s)en gevestigd. Zij liet in 1881 de voorgevel moderniseren en voorzien van een nieuwe winkelpui. Korte tijd was dit pand eigendom van gemeentebode Johan Christiaan Frederik Moossdorff. Kort voor 1919 startte de familie Gastelaars hier een drogisterij. Drogist Philippus Gastelaars werd in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer van een mislukte verzetsdaad en werd in de nacht van 20 op 21 april 1944 dood geschoten. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Beitelstraat omgedoopt in Philippus Gastelaarsstraat. 
Het linker huis en het achtergelegen pand aan de Ph. Gastelaarsstraat werden waarschijnlijk in 1924 samengevoegd. Eigenaar C.N. van Zadelhoff (Hotel Hof Gelria) liet de begane grond verbouwen tot autogarage en bestelkantoor voor de Geldersche (Stoom)tramweg Maatschappij (GTW). 
In 1995 werden het voormalige kantoor van de GTW en drogisterij Gastelaars afgebroken en sloopte men tevens de bestaande bebouwing achter Hof Gelria. Hiervoor in de plaats kwam integrale nieuwbouw naar ontwerp van Jorissen Simonetti architekten. Achter Hof Gelria kwam een modern entreeportaal en een groot historiserend gebouw in (neo)classicistische trant. Bij de vormgeving van het exterieur van de nieuwbouw ter plaatse van het GTW kantoor en de drogisterij werd teruggegrepen op de historische situatie. In de voorgevel van de drogisterij werd de gaper herplaatst. Het is onbekend of de historische gevelsteen in de achtergevel van het gesloopte pand afkomstig is. 

waardering

algemene historische waarden en waarden vanuit de gebruikshistorie

  • De nieuwbouw is van beperkt algemeen historisch belang, omdat de betreffende bouwdelen pas vrij recent onderdeel zijn geworden van het stadhuis. 
  • De gaper in de voorgevel van drogisterij Gastelaars herinnert nog aan het historische gebruik van het (gesloopte) pand in de twintigste eeuw. Het historisch gebruik van het voormalige kantoor en autogarage van de GTW is vanwege de vernieuwde gevels en gevelindeling niet meer herkenbaar. 

ensemblewaarden en stedenbouwkundige waarden

  • De nieuwbouw is van enig belang vanwege de hoofdvolumes van het voormalige GTW kantoor en drogisterij Gastelaars, die teruggrijpen op de historische-stedenbouwkundige situatie van voor 1995. 
  • De historiserende gevels van de nieuwbouw voegen zich relatief onopvallend in het historische straatbeeld van de Koepoortstraat en Ph. Gastelaarsstraat. 

architectuurhistorische en bouwhistorische waarden

  • De architectuurhistorische- en bouwhistorische waarden van de nieuwbouw is beperkt vanwege de recente ontstaansgeschiedenis. 

aanbevelingen voor nader onderzoek
Het is aan te bevelen om de herkomst van de gevelsteen in de achtergevel van de voormalige drogisterij Gastelaars na te gaan.