Objectgegevens
Adres: Lindenlaan 23
Postcode: 3707EP Zeist
Coördinaten: 52,09311, 5,25634
Status: Gemeentelijk monument
Onderzoek: Bouwhistorische verkenning met waardestelling
Functie: Schoolgebouw (Christelijk Lyceum Zeist)
Het Christelijk Lyceum aan de Lindenlaan 23 in Zeist is in 1920 ontworpen door de broers Jan en Theo Stuivinga en is aan de achterzijde later in meerdere fasen uitgebreid. Het Lyceum kreeg landelijke bekendheid door het bijbehorende internaat, gevestigd aan de Krakelingweg. In 1994 vond er een fusie plaats tussen verschillende scholen in Zeist en in Doorn. In de huidige situatie is in het gebouw een christelijke middelbare school voor vmbo, havo, vwo en gymnasium gehuisvest.
Op dit moment worden door Van Hoogevest Architecten plannen voorbereid voor een renovatie en uitbreiding van het Christelijk Lyceum. Vanwege de status van gemeentelijk monument speelt een zorgvuldige omvang met de aanwezige cultuurhistorische waarden hierbij een belangrijke rol. Aan BELFORT is gevraagd om een bouwhistorische verkenning met waardestelling uit te voeren dat inzicht geeft in de ruimtelijke ontwikkeling van het gebouw. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek kan bepaald worden welke cultuurhistorische waarden bij toekomstige veranderingen in het geding kunnen zijn en waar ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen.
Onderzoek
Het onderzoek was gericht op het in kaart brengen van de bewaard gebleven historische structuur van het gebouw en de daarin te onderscheiden bouwfasen. Hierbij lag de focus op het oorspronkelijke schoolgebouw uit 1920-1922 en de uitbreidingen in de jaren ’50 en ’60. De meer recente aanbouwen aan de achterzijde vallen buiten de bescherming van het monument en zijn alleen in de context van de bouwgeschiedenis in dit onderzoek meegenomen. Allereerst zijn de relevante en direct beschikbare gegevens uit de literatuur en uit archieven geraadpleegd. Hiervoor is het bouwdossier opgevraagd bij de gemeente en zijn de gegevens aangevuld met historisch beeldmateriaal via diverse beeldbanken en websites. Vervolgens is ingezoomd op het gebouw zelf, waarbij de oorspronkelijke bouwfase en de latere veranderingen zijn gedocumenteerd. Het veldwerk is uitgevoerd op 18 november 2020 i.s.m. ARCX uit Doesburg. Het onderzoek heeft plaatsgevonden conform de Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek van april 2009.
Gedurende het bouwhistorisch onderzoek waren de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus COVID-19 van kracht. Hierdoor zijn het gemeentearchief van Zeist (Geheugen van Zeist) en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam niet bezocht. Veel archiefinformatie over de bouw van het Christelijk Lyceum is echter wel verwerkt in het boek Een bijzondere school. Een geschiedenis van het Christelijk Lyceum te Zeist in vogelvlucht 1922-2002 van Michiel van Diggelen, waardoor een goed beeld van de (voor)geschiedenis van de school gevormd kon worden.
Omdat het schoolgebouw gedurende het onderzoek gewoon in gebruik was, zijn de klaslokalen niet integraal bekeken, maar steeksproefgewijs. Verder zijn tevens de zolder boven de toneeltoren en het dramalokaal op de zolder boven het middenrisaliet niet bezocht.
Digitale rapportage
De verzamelde gegevens zijn chronologisch geordend en digitaal gepresenteerd in opeenvolgende vensters in de tijdlijn en voorzien van een waardering op www.tijdbeeld.com. De vensters behandelen ieder een specifiek onderdeel van de bouwgeschiedenis. Tot slot zijn de bouwfasering en de aanwezige cultuurhistorische waarden van het schoolgebouw in kleur weergegeven op de huidige ondergrond van de school. Deze faserings- en waarderingsplattegronden zijn als afbeelding in de rapportage opgenomen en zijn in hoge resolutie als bijlage te downloaden. De directe link naar de rapportage is: http://www.tijdbeeld.com/project/christelijk-lyceum?token=9YFLHJKB
Hoewel via de website (downloads) een PDF-versie van het rapport gegenereerd kan worden, is dit hoofdzakelijk bedoeld als archieffunctie. Tekst en afbeeldingen zijn optimaal te bekijken via bovenstaande link.