Situering
Het Christelijk Lyceum is gelegen in het Lyceumkwartier aan de oostzijde van Zeist, op de noordoostelijke hoek van de Lindenlaan en de Verlengde Slotlaan. De school is met de voorgevel georiënteerd op de Lindenlaan. Het schoolterrein is aan de voorzijde vrij symmetrisch en ‘groen’ ingericht met een halfcirkelvormige padenstructuur, groenstroken met bomen (centraal en langs de weg) en borders langs de gevels. Het terrein is van de Lindenlaan gescheiden door een lage heg met gaashek, waarin twee entrees zijn opgenomen in de vorm van twee bakstenen pijlers met daartussen stalen inrijhekken. Links van de school staan de fietsenstallingen en een voormalige conciërgewoning. Aan de rechterzijde bevinden zich een vrijstaande gymzaal en een sportveld met parkeerterrein. Achter de nieuwbouw aan de achterzijde ligt een groot sport- en speelterrein.
Hoofdopzet
Het Christelijk Lyceum Zeist bestaat in hoofdopzet uit een bakstenen schoolgebouw uit 1920-‘22 op een H-vormige plattegrond, met een middenvleugel met uitbouw aan de achterzijde en haaks hierop twee zijvleugels. Links tegen de uitbouw staat aan de achterzijde een toneeltoren uit 1954. Het H-vormige schoolgebouw en de toneeltoren zijn aan de achterzijde vrijwel volledig ingebouwd door latere aanbouwen en nieuwbouw onder platte daken. Deze worden verder niet uitgebreid beschreven.
De vleugels van het lyceumgebouw tellen hoofdzakelijk twee bouwlagen en een zolder; alleen het voorste deel van de zijvleugels heeft één bouwlaag. De middenvleugel en linker zijvleugel zijn onderkelderd. De vleugels zijn voorzien van schilddaken die gedekt zijn met gesmoorde, opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Op de nokken staan lantaarns met ventilatieopeningen en op het achterste dakvlak van de middenvleugel staat een gemetselde schoorsteen. De hoofdentree centraal aan de voorzijde is ondergebracht in een middenrisaliet met een flauw hellend, geknikt en afgeplat schilddak, bekroond door een klokkentorentje met klok en uurwerk.
De dwars geplaatste uitbouw aan de achterzijde telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde, opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak.
De toneeltoren telt drie bouwlagen (begane grond, tussenverdieping en verdieping) en een zolder onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak.