Tijdbeeld
2 afbeeldingen.

Inleiding

Objectgegevens

Adres: Roggenstraat 10
Postcode: 8011TG Zwolle
Coördinaten: x 202.933, y 503.018
Status: Gemeentelijk monument
Onderzoek: Bouwhistorische verkenning met waardestelling
Functie: Winkel met bovenwoning (staat leeg)
Bouwjaar: 14e- of 15e eeuw en latere verbouwingen


Op dit moment worden plannen gemaakt voor een verbouwing van het gemeentelijk monument Roggenstraat 10 in Zwolle. Het casco van het dwarshuis achter de voorgevel van dit winkelpand dateert voor een groot deel nog uit de late middeleeuwen. Vanwege de monumentenstatus is aan BELFORT gevraagd om een bouwhistorische verkenning met waardestelling uit te voeren. Het bouwhistorisch onderzoek geeft inzicht in de bouwgeschiedenis op hoofdlijnen, de bewaard gebleven historische structuur en de aanwezige cultuurhistorische waarden. Aan de hand van de resultaten kan bepaald worden waar ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen en welke cultuurhistorische waarden bij toekomstige veranderingen in het geding kunnen zijn. 

Plan van onderzoek
Het onderzoek heeft plaatsgevonden conform de Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek van april 2009 en in samenwerking met ARCX monumentenzorg en cultuurhistorie uit Doesburg.
Het onderzoek was opgebouwd uit een aantal onderdelen. Allereerst zijn de relevante en beschikbare gegevens uit de literatuur en archieven geraadpleegd. Startpunt vormde de bestaande onderzoeksgegevens vanuit de bouwhistorische inventarisatie van de binnenstad. Roggenstraat 10 werd eerder bezocht door Peter Boer en Wijnand Bloemink in het kader van het onderzoek Onder de Pannen - Zwolle, bouwhistorische inventarisatie binnen de grachten, uitgevoerd in 2000-2002 door bureau Lantschap. Bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de gemeente Zwolle zijn de negentiende-en twintigste-eeuwse bouwaanvragen opgevraagd. 

Vervolgens is het gebouw op locatie onderzocht, waarbij op grond van de vormgeving van het exterieur, de afwerking van het interieur en de zichtbare bouwsporen, de belangrijkste veranderingen en verbouwingen vastgelegd zijn. De bestaande onderzoeksgegevens zijn in deze rapportage aangevuld, op enkele punten aangescherpt en voorzien van een cultuurhistorische waardestelling. Het gebouw is bezocht op 21 december 2021. In overleg met de eigenaar is op verschillende plaatsen beperkt destructief onderzoek uitgevoerd om de historische constructie in het zicht te brengen. 

Omdat de studiezaal van het HCO gedurende het onderzoek in verband met maatregelen tegen de verspreiding van het Corona-virus gesloten was, waren de mogelijkheden voor aanvullend archiefonderzoek beperkt. Een deel van het historisch beeldmateriaal is beschikbaar via de beeldbank en de kadastrale archiefviewer, een deel is echter alleen in de studiezaal te raadplegen. 

Digitale rapportage op www.tijdbeeld.com
De onderzoeksresultaten zijn vastgelegd en aangeleverd via de website TIJDBEELD. Op www.tijdbeeld.com zijn alle gegevens chronologisch geordend en digitaal gepresenteerd in opeenvolgende vensters in de tijdlijn en voorzien van een waardering. De directe link naar de rapportage is: http://www.tijdbeeld.com/project/roggenstraat-10
De rapportage blijft voor onbepaalde tijd via de website ontsloten. Hoewel via de website (downloads) een PDF-versie van het rapport gegenereerd kan worden, is dit hoofdzakelijk bedoeld als archieffunctie. Tekst en afbeeldingen zijn optimaal te bekijken via bovenstaande link. 

Situering
Roggenstraat 10 is gesitueerd in de middeleeuwse kern van Zwolle, ten noordoosten van de Grote Markt. Het pand maakt deel uit van de oostelijke gevelwand van het zuidelijk deel van de Roggenstraat. Het bouwblok wordt begrensd door de Roggenstraat, Nieuwstraat, Spiegelstraat en Diezerstraat. Aan de achterzijde is het pand ingebouwd door de winkel met dakopbouw behorend bij nr. 8 (rechter belending).