samenvatting van de bouwgeschiedenis
Aalten is gelegen op het Oost-Nederlands plateau, een verhoging in het landschap waar zich al vroeg mensen vestigden. Het dorp ligt grotendeels tegen een heuvelhelling van de Aalter es, hierdoor is binnen de dorpskern sprake van hoogteverschillen. In het lager gelegen deel stroomt de Aaltense Boven-Slinge. Op de grens van de Aaltense es en een lager gelegen veen- en heide gebied richting Bredevoort ligt een belangrijke scholtenboerderij, de Ahof. De Ahof was voor een lange periode het decor van de jaarlijkse hofdagen, een dag waarop de pacht betaald werd en recht werd gesproken. Deze dag vond haar oorsprong in de middeleeuwen.
De bewoners van de Ahof bekleedden als scholtenboer een hoge maatschappelijke positie. Zij hielden namens de pandheer toezicht op de bezittingen en de heerlijke diensten, inden de jaarlijkse opbrengsten en waren belast met de rechtspraak over hofgoederen en haar bewoners. Zij traden tevens als vertrouwenspersoon van de drost van Bredevoort op.
De hoofdopzet van de Ahof wijkt wat betreft zowel de constructie als de indeling af van het standaard beeld van een hallehuisboerderij. Het huis moest de status van de hoofdbewoner als scholte, bestuurder en rechtsdienaar benadrukken en vertoont opvallende overeenkomsten met de richtershuizen zoals die uit andere plaatsen in de Achterhoek bekend zijn.
Het huidige gebouw werd waarschijnlijk in de zeventiende eeuw gebouwd. Zowel het metselverband als de nummering van de eikenhouten kapconstructie wijzen in de richting van een datering in die periode. Op het platteland en in de periferie van ons land worden innovaties en vernieuwingen echter met enige vertraging ingevoerd en blijven oude tradities vaak langer in gebruik. Deze datering is daarom indicatief en met een ruime marge naar boven.
De meeste vensters van de Ahof werden in de achttiende eeuw vervangen door moderne schuifvensters. In deze periode werd aan de noordzijde van het gebouw een tweede woning afgescheiden voor de inwonende ouders van de scholte.
De Ahof bleef in de negentiende- en twintigste eeuw door vererving eigendom van de familie Arentzen en later Prins. In het laatste kwart van de negentiende eeuw vond er een vrij omvangrijke verbouwing plaats, waarbij men onder meer de schuiframen in de buitengevels vernieuwde. Aan de achterzijde werd een schuur aangebouwd.
De Ahof werd in 1985-'86 in opdracht van de gemeente Aalten gerestaureerd en herbestemd tot participatiewerkplek met kantoor. Een jaar later werd aan deze accommodatie een kinderboerderij toegevoegd. De restauratie zorgde voor behoud van het historisch casco en een deel van de indeling, maar omvatte ook de sloop van de aangebouwde veeschuur en het moderniseren van een groot deel van de interieurafwerking.