Samenvatting van de bouwgeschiedenis
Vóór de bouw van het huidige pand Markt 18 rond 1870, stond op dezelfde plek al een huis. De contouren van deze oudere voorganger zijn weergegeven op het kadastraal minuutplan van 1832. Het betrof een groot gebouwencomplex aan de Markt dat uitkwam aan de Landstraat, met een grote tuin aan het achtererf. Over de verschijningsvorm en ouderdom van het gebouwencomplex is verder niets bekend.
Omstreeks 1870 werd het bestaande pand aan de Markt gesloopt en vervangen door nieuwbouw van een blokvormige villa in eclectische stijl voor de familie Van Hopbergen. De nieuw gebouwde villa was direct één van de grootste woonhuizen in het dorp. Door latere verbouwingen is van het oorspronkelijke gebouw alleen het hoofdvolume, het casco en een deel van de gevelindeling bewaard gebleven. Van de oorspronkelijke indeling en interieurafwerking resteert vrijwel niets meer. De oude kelderindeling bleef behouden, op de verdieping is de structuur van de centrale hal nog herkenbaar en op zolder bevindt zich een historische dienstbodekamer en staat nog één van de originele vouwblinden.
In 1931 werd de villa eigendom van notaris Mensink, die hier woonde en kantoor hield. De villa werd uitgebreid met een uitgebouwde kantoorruimte aan de achterzijde die toegankelijk was via de Landstraat. Ook de Coöperatieve Middenstands- Spaar- en Credietbank was bij het notariskantoor ondergebracht. Na het overlijden van de notaris kwam het pand in 1943 in handen van de bank. Het bankkantoor aan de achterzijde werd in 1947 uitgebreid. Een jaar later plaatste men een zware kluis op de begane grond. Deze aanbouw en kluis zijn later weer verwijderd. In 1951 kwam het pand in handen van de Amsterdamsche Bank (later AMRO-bank), de Coöperatieve Middenstandsspaarbank liet in 1955 een nieuw bankgebouw op het terrein aan de Landstraat bouwen.
In 1965 vond een ingrijpende verbouwing plaats van het bankgebouw aan de Markt, waarbij de gehele begane grond door de bank in gebruik werd genomen. Een groot deel van de bestaande indeling werd uitgebroken, inclusief trappenhuis en achtergevel. De destijds ontstane ruimtelijke structuur, met naast de hoofdentree aan de Markt aparte toegangen voor personeel en de bovenwoning aan de achterzijde, is nog altijd bepalend voor de huidige routing in het gebouw. De voorgevel zou in meerdere fasen een steeds strakkere uitstraling krijgen en een groot deel van de oorspronkelijke, decoratieve details verliezen.
Na 1965 werd het bankgebouw nog op enkele punten gemoderniseerd. In de aanbouw kwam een extra kluis, die tot op heden als ruimte nog herkenbaar is. In 1998 werd aan de Markt een hellingbaan aangelegd. In 2009 werd de bank verbouwd tot winkel met bovenwoning. In de voorgevel werd centraal een brede winkelpui geplaatst en vrijwel het gehele bankinterieur werd uitgebroken en gemoderniseerd.
De bouwgeschiedenis en de bouwchronologie zijn visueel weergegeven op bijgaande faseringsplattegronden.