Tijdbeeld
3 afbeeldingen.

Intro

objectgegevens:
Adres: Kerkstraat 24
Postcode: 6901AC Zevenaar
XY coördinaten: 202.285  437.605
Status: rijksmonument
Onderzoek: bouwhistorische verkenning met waardestelling
Functie: woonhuis, duiventil en garage/washuis
Opdracht: Delfgou architectuur en monumenten namens J. van Wely
Datum rapportage: 29 mei 2024

aanleiding 
Op dit moment maakt de eigenaar van de woning aan de Kerkstraat 24 in Zevenaar plannen voor de restauratie en herbestemming van dit complex. Vanwege de status als rijksmonument is aan ARCX opdracht verstrekt om een bouwhistorische verkenning met waardestelling uit te voeren. Het bouwhistorische onderzoek geeft inzicht in de hoofdlijnen van de bouwgeschiedenis, de bewaard gebleven historische structuur en de aanwezige cultuurhistorische waarden. Aan de hand van de resultaten kan bepaald worden waar ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen en welke cultuurhistorische waarden bij toekomstige veranderingen in het geding kunnen zijn. 

plan van onderzoek
Het onderzoek was opgebouwd uit een aantal onderdelen. Allereerst werden de aanwezige gegevens in de literatuur, webpagina’s op internet, het Kadaster en het Streekarchivariaat de Liemers en Doesburg geïnventariseerd. In de verschillende digitale beeldbanken zijn historische afbeeldingen, foto’s en (kadastrale) kaarten verzameld.

Vervolgens is het gebouw op locatie onderzocht, waarbij op grond van zichtbare bouwsporen en in combinatie met de aangetroffen archiefgegevens, de belangrijkste veranderingen en verbouwingen gedocumenteerd zijn. De locatie is bezocht op woensdag 24 april 2024.
Het onderzoek werd uitgevoerd conform de Uitvoeringsrichtlijn 2007 Bouwhistorisch onderzoek met waardestelling versie 1.1 - 28 maart 2024 van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

10 afbeeldingen.

digitale rapportage
De onderzoeksresultaten zijn vastgelegd en aangeleverd via de website TIJDBEELD. Op www.tijdbeeld.com zijn alle gegevens chronologisch geordend en digitaal gepresenteerd in opeenvolgende vensters in een tijdlijn en voorzien van een waardering. De directe link naar de rapportage is: https://www.tijdbeeld.com/project/kerkstraat-24
De rapportage blijft voor onbepaalde tijd via de website ontsloten. Hoewel via de website (downloads) een PDF-versie van het rapport gegenereerd kan worden, is dit hoofdzakelijk bedoeld als archieffunctie en bijvoorbeeld ten behoeve van het uploaden van gegevens naar het Omgevingsloket van de overheid. Tekst en afbeeldingen zijn optimaal te bekijken via bovenstaande link. 

beschrijving
Kerkstraat 24 is gebouwd op een ruim perceel aan de westzijde van de Kerkstraat ter hoogte van de voormalige Turmac fabriek. De bebouwing staat met de voorgevel in de rooilijn van de Kerkstraat, aan de achterzijde is een diepe tuin die grenst aan de bebouwing aan de Van Munsterstraat. Op het terrein staan drie gebouwen. Aan de noordzijde staat een groot herenhuis en aan de zuidzijde is een vrijstaande garage/berging gesitueerd. De ruimte tussen deze gebouwen wordt ingenomen door een brede inrit die aan de straatzijde afgezet is met een houten hekwerk met een poort, geflankeerd door gemetselde hekpeilers. In de tuin staat een vrijstaande houten duiventoren met aansluitend een dierenweide.

Het herenhuis is opgebouwd uit drie bouwdelen. Aan de straat staat op een rechthoekige plattegrond een verdiepingloos voorhuis (bouwdeel A), opgetrokken in schoon metselwerk. Het voorhuis heeft een schilddak waarin aan de voorzijde een dakkapel met aansluitend een attiek is opgenomen.

Aan de achterzijde grenst het voorhuis aan een hoger achterhuis (bouwdeel B) met een rechthoekige plattegrond dat twee bouwlagen en een zolder onder een schilddak telt.
Aan de achterzijde is dit bouwdeel verbonden met een tweede achterhuis (bouwdeel C) dat gedeeltelijk onderkelderd is en twee bouwlagen onder een zolder met een dubbel omlopend schilddak heeft. Het zuidelijke dakschild is verbonden met de kap van bouwdeel B. De plattegrond van dit bouwdeel verspringt aan de noord- en de zuidzijde ruim een meter ten opzichte van bouwdeel B. Tegen de achtergevel is een houten veranda aangebracht.

De verdiepingloze garage/berging is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met aan de achterzijde een verhoogd aangelegde kelder met opkamer en een zolder onder een zadeldak.

De houten duiventoren is gebouwd op een achthoekige onderbouw en heeft een verticale geleding met in de onderbouw een dierenverblijf en in de kleinere bovenbouw een duiventil. Onder- en bovenbouw zijn voorzien van een zinken dakbedekking. De duiventoren is opgenomen in een cirkelvormig terrein, afgezet met een eenvoudig smeedijzeren spijlenhek op een laag voetmuurtje.

Voor een overzicht van de huidige situatie wordt verwezen naar de opmeting van DELFGOU architectuur en monumenten dd 30-01-2022. Deze tekeningen zijn via de knop ‘Downloads’ te raadplegen.