Samenvatting van de bouwgeschiedenis
In 1929 besloten de kerkvoogden van de Nederlands Hervormde Kerk te Winterswijk over te gaan tot de bouw van een nieuwe kerk, speciaal voor het houden van jeugdkerkdiensten. Hiermee start de bouwgeschiedenis van de Jeugdkerk, later Balinkeskerk genoemd. De kerk werd gebouwd op de voormalige landbouwgronden van de Balinkes, in dit gebied ontstond vanaf het eind van de jaren twintig een nieuwe woonwijk. Op zondag 2 maart 1930 werd het nieuwe jeugdkerkgebouw ingewijd. Het betrof de tweede jeugdkerk van Nederland en werd ontworpen door architecten J. van der Schaaf en A.J. Streek in sobere expressionistische stijl.
De bouw van de Jeugdkerk in Winterswijk moet gezien worden tegen de achtergrond van de verzuiling in de maatschappij en de ontwikkeling van de christelijke jeugdcultuur in de loop van de twintigste eeuw. De eerste jeugdkerken ontstonden in deze periode en waren bedoeld voor (Protestantse) jongeren in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar. Dit waren aanvankelijk nog geen fysieke kerkgebouwen. De eerste ‘jeugdkerk’ in Winterswijk werd georganiseerd in 1925. De kerkgangers van de in 1929-‘30 gebouwde Jeugdkerk in Winterswijk konden vanaf 1930 ook lid worden van een jongerenvereniging: Advendo.
De Jeugdkerk werd in de tweede helft van de twintigste eeuw in meerdere fasen uitgebreid en verbouwd. In 1952-’53 verrees aan de westzijde een nieuw jeugdgebouw met extra zaalruimte. In 1983 vond opnieuw een grote uitbreiding plaats en werd aan de oostzijde en achterzijde een aula en mortuarium aangebouwd. De kerk uit 1929 raakte gedeeltelijk ingebouwd, de indeling werd op punten gewijzigd en het kerkinterieur werd in de loop der tijd gedeeltelijk gemoderniseerd.