Tijdbeeld
3 afbeeldingen.

Beschrijving

Situering

Gouden Pand 5 is gelegen in het noordelijke deel van het centrum van Appingedam. De straat Gouden Pand is middels de Vlintenbrug verbonden met het zuidelijke deel van het stadscentrum. Samen met de belendende gebouwen 1 en 7 vormt dit pand een vrijstaand gebouwenclustertje dat aan de noordzijde begrenst wordt door  de Cornelis Albertsstraat.

 

3 afbeeldingen.

Beschrijving

Gouden Pand 5 is een tamelijk bescheiden gebouw, ingeklemd tussen Gouden Pand 1 (links) en 7 (rechts). Het gebouw telt twee bouwlagen met daaronder een kelder en daarop een zadeldak. De nok van het dak is net als die van Gouden Pand 7 parallel aan de richting van de straat georiënteerd. Reeds van buitenaf is de grote architectonische relatie met het naastgelegen Gouden Pand 7 zichtbaar. Gebleken is dat de gelijkenissen terug te voeren zijn op de vroege bouwgeschiedenis van beide panden, die lange tijd ook dezelfde eigenaars hebben gehad.

De voorgevel van Gouden Pand 5 kent boven en onder twee verschillende aangezichten. Ter plaatse van de begane grond zit een winkelpui met daarin een grote etalageruit. De drie kleine raampjes onder de etalageruit brengen daglicht in de kelderruimte. De gepleisterde voorgevel met schijnvoegen ter plaatse van de verdieping bevat drie tamelijk forse vensters. De achtergevel is eveneens gepleisterd, echter zonder schijnvoeg. Tegen de achtergevel staat een eenlaags overdekt achterom waarmee het pand ook te bereiken is via de Cornelis Albertsstraat. Op dit overbouwde achterom staat een stalen brandtrap met bordes.