Tijdbeeld
5 afbeeldingen.

Waardering

Samenvatting bouwgeschiedenis

De Koningin Emmaschool werd in 1929 gebouwd in de wijk Wipstrik die in die periode nog vollop in ontwikkeling was. Het ontwerp van de school en van twee woningblokken ten zuiden van de school werd verzorgd door architectenbureau Meijerink. Zowel het exterieur als het interieur uit 1929 bleven grotendeels bewaard.

Na de Tweede Wereldoorlog vonden enkele verbouwingen plaats waarbij eerst de linker zijvleugel verhoogd werd in 1956. In 1974 werden aanpassingen aangebracht aan de gymzaal en het fietsenhok en in 1983 werden toiletten uitgebreid. In 2007 werd de zolder ingericht als onderwijsruimte, waarbij het trappenhuis werd verhoogd en een grote overloop werd gecreëerd. Tevens werden in de late twintigste eeuw moderniseringsmaatregelen doorgevoerd, waaronder de plaatsing van systeemplafonds en branddeuren.

3 afbeeldingen.

Waardestelling
De cultuurhistorische waardestelling is volgens de Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek onderverdeeld in een aantal deelwaardestellingen: algemene historische waarden en waarden vanuit de gebruikshistorie, ensemblewaarden en stedenbouwkundige waarden, architectuurhistorische waarden en bouwhistorische waarden. Elk van deze deelwaarden zijn getoetst aan de hand van de criteria gaafheid (authenticiteit) en zeldzaamheid. Daarnaast zijn zowel de bouwfasering als de waardestelling visueel gepresenteerd op ingekleurde plattegronden van het gebouw. De afgebeelde plattegronden zijn tevens in hogere resolutie te downloaden. De tekeningen dienen in samenhang met de tekstuele waardestelling bekeken te worden.

Op de waardestellingsplattegronden zijn de cultuurhistorische waarden van de ruimtelijke structuur in drie gradaties in kleur weergegeven: 

Hoge monumentwaarden (blauw): elementen van cruciaal belang voor de structuur en/of betekenis van het object. 
Positieve monumentwaarden (groen): elementen van belang voor de structuur en/of betekenis van het object.
Indifferente monumentwaarden (geel): elementen van relatief weinig belang voor de structuur en/of betekenis van het object.
Kruizen: monumentwaarden van plafond
Cirkels: in de bouwhistorie genoemde historische interieuronderdelen

Algemene historische waarden en waarden vanuit de gebruikshistorie

  • Het gebouw is van belang als een goed bewaard gebleven voorbeeld van een school uit de jaren twintig van de vorige eeuw in Zwolle, opgericht in een wijk die tot stand kwam dankzij de inzet van sociale woningbouwverenigingen.
  • Het huidige gebruik van het pand als school is nog steeds zeer herkenbaar vanwege de uiterlijke verschijningsvorm en de traditionele indeling van lokalen aan de voorzijde met bijbehorende grote vensterpartijen, ontsloten door een lange gang aan de achterzijde.
  • Het gebouw werd zowel bouwtechnisch als architectonisch zeer verzorgd uitgevoerd en gedetailleerd. Het eenvoudige decoratieschema doorstond de tand des tijds moeiteloos. Het gebouw is daarmee van belang voor het omvangrijke oeuvre van bureau Meijerink.

Ensemble waarden

  • Door haar onderscheidende volume en verschijningsvorm en door de ligging op een kruispunt van wegen te midden van pleinen en plantsoenen, is de Koning Emmaschool zeer beeldbepalend voor de Schrijverswijk.
  • Het gebouw is gelegen te midden van vier huizenblokken, waarvan er twee zijn ontworpen door hetzelfde architectenbureau, waardoor er een grote eenheid ontstaat in het ensemble van de school en de wijk.
  • Het gebouw bevindt zich in een wijk met laat twintigste-eeuwse bebouwing en is een belangrijk onderdeel van de planmatige sociale woningbouw in de wijk Wipstrik. De groene inrichting van de wijk verwijst naar de invloeden van de tuinstadgedachte. Hierdoor is de ensemblewaarde van dit gebouw hoog.

Architectuur- en bouwhistorische waarden

  • Het pand is van belang als een redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een schoolgebouw dat is ontworpen door het architectenbureau Meijerink.
    Het ontwerp is stylistisch representatief voor de periode van ontstaan met invloeden uit het cubistisch expressionisme en de architectuur van Frank Lloyd Wright. Het ontwerp van de school is herkenbaar en van belang voor het architectonische landschap van Zwolle in de eerste helft van de twintigste eeuw.
  • De typologische opzet van de gangschool is goed bewaard gebleven, met een reeks lokalen aan de voorzijde die bereikbaar zijn via een gang langs de achtergevel, met bijbehorende toiletten en garderobes.
  • De uitbreiding van de linker zijvleugel heeft de symmetrie in het oorspronkelijke ontwerp verstoord. Desondanks vormt het exterieur nog steeds een architectonisch geheel, omdat de architect Stegeman zich goed heeft verhouden tot het origineel.
  • De constructieve opzet van het schoolgebouw uit 1929 en de uitbreiding uit 1956 is bouwhistorisch gezien niet zeldzaam, maar wel goed bewaard gebleven. Bovendien is de gehele constructie traditioneel uitgevoerd met dragende gemetselde muren, houten vloeren en naaldhouten gordingenkappen. De constructie van de gymzaal is representatief voor de periode en zeldzamer, vanwege het korte gebruik van de vakwerkspanten.
  • Het gebouw werd zowel bouwtechnisch als architectonisch zeer verzorgd uitgevoerd en gedetailleerd. Het eenvoudige decoratieschema doorstond de tand des tijds moeiteloos. Het gebouw is daarmee van belang voor het omvangrijke oeuvre van bureau Meijerink.
  • De oorspronkelijke interieurafwerking is deels intact. Met name de hal, het trappenhuis met bijbehorende glas-in-loodvensters van W. Bogtman en de gangen bevatten de oorspronkelijke vloer- en wandafwerking. De plafonds daarentegen zijn voor zover zichtbaar gemoderniseerd. 
  • De in 2007 gerealiseerde opbouw van het trappenhuis alsmede de stalen vluchttrappen verstoren het horizontale karakter van het gebouw en leveren daarmee een negatieve bijdrage aan het monumentale beeld.