Tijdbeeld

Introductie

Objectgegevens 
Adres: Jacob Catsstraat 1
Postcode: 8023 AE Zwolle
XY coördinaten: 204.199, 503.344
Status: Gemeentelijk monument
Onderzoek: Bouwhistorische verkenning met waardestelling
Functie: Christelijke Daltonschool 
Bouwjaar: 1929
Architect: Bureau Meijerink, M. Meijerink en H. Meijerink

Aanleiding
Op dit moment worden door de eigenaar van de Koningin Emmaschool aan de Jacob Catsstraat 1 plannen gemaakt voor de uitbreiding en verbouwing van dit gebouw. Vanwege de gemeentelijke monumentenstatus van het pand is aan ARCX de opdracht gegeven om een bouwhistorische verkenning met waardestelling uit te voeren. Het bouwhistorisch onderzoek geeft inzicht in de hoofdlijnen van de bouwgeschiedenis, de bewaard gebleven historische structuur en de aanwezige cultuurhistorische waarden. Aan de hand van de resultaten kan bepaald worden waar ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen en welke cultuurhistorische waarden bij toekomstige veranderingen in het geding kunnen zijn.

Plan van onderzoek
Het onderzoek heeft plaatsgevonden conform de Richtlijnen Bouwhistorisch onderzoek van april 2009. Het onderzoek was opgebouwd uit een aantal onderdelen. Allereerst zijn de relevante en beschikbare gegevens uit de literatuur en archieven geraadpleegd. In de verschillende digitale beeldbanken zijn historische afbeeldingen en (kadastrale) kaarten verzameld. Vervolgens is het gebouw op locatie onderzocht, waarbij op grond van de vormgeving van het exterieur, de afwerking van het interieur en de zichtbare bouwsporen, de belangrijkste veranderingen en verbouwingen gedocumenteerd zijn. Het gebouw is bezocht op maandag 9 oktober 2023. Er is geen destructief onderzoek uitgevoerd.

Digitale rapportage
De onderzoeksresultaten zijn vastgelegd en gepresenteerd via de website TIJDBEELD. Op www.tijdbeeld.com zijn alle gegevens chronologisch geordend en digitaal gepresenteerd in opeenvolgende vensters in de tijdlijn en voorzien van een waardering. De directe link naar de rapportage is: https://www.tijdbeeld.com/project/jacob-catsstraat-1
De rapportage blijft voor onbepaalde tijd via de website ontsloten. Hoewel via de website (downloads) een PDF-versie van het rapport gegenereerd kan worden, is dit hoofdzakelijk bedoeld als archieffunctie. Tekst en afbeeldingen zijn optimaal te bekijken via bovenstaande link.

3 afbeeldingen.

Situering
Het schoolgebouw bevindt zich in de Zwolse wijk Wipstrik, ten noorden van de Wipstrikkerallee. De wijk bevindt zich in het noordoosten van de stad. De Koningin Emmaschool is centraal gelegen tussen vier huizenblokken, op het kruispunt van de Huygensstraat, de Jacob Catsstraat en de P.C. Hooftstraat. Aan weerszijden van het gebouw zijn pleinen gesitueerd. Het plein aan de rechterkant is in gebruik als schoolplein. De school wordt omheind door een gemetselde muur met verdeeldammen en stalen hekwerken. 

5 afbeeldingen.

Beschrijving
Het onderzochte pand is gebouwd op een U-vormige plattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar gelegen lokaalvleugels van twee bouwlagen onder een zolder en een haaks gelegen vleugel met gymzaal van één bouwlaag. De schilddaken van het schoolgebouw worden gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De gevels worden afgesloten met brede overstekende bakgoten en in de dakvlakken zijn houten dakkapellen met platte daken geplaatst. De hoek tussen de hoofdvleugel en de linker zijvleugel is aan de achterzijde afgeschuind en vormt een scharnierpunt tussen de twee vleugels. Onder het scharnierpunt bevindt zich een kelder. De kelder was tijdens het locatiebezoek niet toegankelijk en is niet in dit onderzoek meegenomen.

De gevels zijn gemetseld op een trasraam dat bekroond wordt met een rollaag. De gevels zijn opgetrokken in kruisverband in een paarsbruine baksteen. Aan de voorzijde zijn zowel op de begane grond als op de verdieping raampartijen aanwezig, voorzien van draai- en valramen. De hoofdingangen zijn in de binnenhoeken waar het hoofdvolume de vleugels ontmoet ondergebracht in uitspringende volumes. Op het middenplein, tussen de vleugels, is een eenlaags noodgebouw geplaatst dat als BSO functioneert. Dit gebouw valt buiten de bescherming van de gemeentelijke monumentenstatus en is daarom in dit onderzoek niet opgenomen.