Tijdbeeld
3 afbeeldingen.

Introductie

 

objectgegevens
adres: Schoolstraat 16 7383CG  Voorst
X Y coördinaten: 207.020  465.030
status: rijksmonument (nr. 38044)
onderzoek: bouwhistorische quickscan met waardestelling
functie: kerk
bouwjaar: 12e - 16e eeuw

De Dorpskerk in Voorst werd mogelijk al in de achtste eeuw gesticht. De huidige kerk is in de late middeleeuwen ontstaan bij de verbouwing en uitbreiding van Romaanse voorganger. Op dit moment wordt onderzocht wat de mogelijkheden en gevolgen zijn om een breder gebruik van het gebouw. Daarbij moet met name gedacht worden aan de herindeling van het interieur en de realisatie van sanitair en een kleine keukenvoorziening.  Aan ARCX is om een bouwhistorische waardering gevraagd die inzicht moet geven in de ruimtelijke ontwikkeling van het gebouw, inclusief de daarbij behorende vaste inrichting. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek kan bepaald worden welke cultuurhistorische waarden bij de verschillende scenario’s in het geding zijn en waar ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen. 

onderzoek
Het onderzoek was gericht op het in kaart brengen van de bewaard gebleven historische structuur van het gebouw en de daarin te onderscheiden bouwfasen. Het onderzoek is begonnen met een inventarisatie en ordening van bestaande informatie. De beschikbare archief- en literatuurgegevens zijn aangevuld met historisch beeldmateriaal dat via diverse beeldbanken is verkregen.
Vervolgens is ingezoomd op het gebouw, waarbij op grond van zichtbare bouwsporen en in combinatie met de beschikbare bronnen, de verschillende veranderingen van het interieur en exterieur vastgelegd zijn. Van de toren is alleen de onderste geleding bekeken. De hogere delen zijn naar verwachting niet bij de herinrichting van de kerk betrokken. 

digitale rapportage
De op deze wijze verzamelde gegevens zijn chronologisch gerangschikt in een tijdlijn met historische vensters, die ieder een specifiek onderdeel van de bouwgeschiedenis behandelen. Tot slot zijn de bouwfasering en de aanwezige cultuurhistorische waarden van het kerkgebouw in kleur weergegeven op de huidige ondergrond van de kerk. Deze faserings- en waarderingsplattegronden zijn als afbeelding in de rapportage opgenomen en zijn in hogere resolutie als bijlage te downloaden. 
De directe link naar de rapportage is: http://www.tijdbeeld.com/project/dorpskerk Hoewel via de website (downloads) een PDF-versie van het rapport gegenereerd kan worden, is dit hoofdzakelijk bedoeld als archieffunctie. Tekst en afbeeldingen zijn optimaal te bekijken via bovenstaande link. 

Het onderzoek is door ARCX uitgevoerd in samenwerking met Belfort Bureau voor Cultuurhistorie en Monumenten uit Doetinchem. 
Het veldwerk is uitgevoerd op 10 juni 2021. Het onderzoek heeft plaatsgevonden conform de Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek van april 2009.

9 afbeeldingen.

beschrijving
De Dorpskerk is gesitueerd aan de oostzijde van het dorp, aan de rand van de bebouwing. Het gebouw staat rondom vrij met rondom de open ruimte van het voormalige kerkhof. De geheel met tufsteen beklede kerk bestaat uit een driebeukig, pseudobasilicaal schip en een eenbeukig, 3/8 gesloten koor.  De oostelijke travee van de noorderzijbeuk is daarvan afgescheiden en diende als sacristie. De zijbeuken zijn voorzien van kruisribgewelven, over middenschip en koor is een koofplafond aangebracht.

Aan de westzijde staat een aangebouwde tufstenen toren uit de twaalfde eeuw, versierd met rondboog spaarvelden, lisenen en boogfriezen. In de klokkenverdieping zijn galmgaten met deelzuiltjes aangebracht. De toren heeft een slanke ingesnoerde naaldspits.