Advies en waardering
Diezerstraat 38-40 in Zwolle is in de 14e eeuw gebouwd als onderdeel van het Heilige Geestgasthuis. Het aangebouwde achterhuis aan het Koningsplein dateert uit dezelfde periode en kreeg de huidige verschijningsvorm bij een verbouwing in de 15e of 16e eeuw. Van het hoofdhuis aan de Diezerstraat bleef de oorspronkelijke kapconstructie grotendeels bewaard, de kap van het achterhuis is opgebouwd uit de hergebruikte onderdelen van de 14e eeuwse opzet. Bij een ingrijpende verbouwing aan het eind van de 18e eeuw kreeg het deel aan de Diezerstraat de huidige indeling. Bij deze ingreep voorzag men het huis van een nieuwe voorgevel en nieuwe vloeren.
waardering
waarden vanuit de gebruikshistorie
De omvang en situering verwijst in combinatie met de datering van het casco naar de stichting in de 14e eeuw van het Heilige Geestgasthuis. Behoudens een aantal gotische blindnissen in de westelijke topgevel bleven in de rest van het complex geen tastbare restanten bewaard die verwijzen naar de oorspronkelijke functie.
De architectuur van de 18e eeuwse voorgevel en de achterliggende indeling op de verdiepingen verwijst naar de transformatie van het gasthuis tot woon/winkelhuis en de veranderende situatie in de ouderenzorg aan het begin van de 19e eeuw.
stedenbouwkundige waarden
Het huis is van belang als onderdeel van de grotendeels bewaard gebleven bebouwing van het Heilige Geestgasthuis en vanwege de positieve bijdrage aan de zuidelijke gevelwand van de Diezerstraat.
architectuurhistorische waarden
De architectuur van de brede voorgevel is representatief voor de periode van ontstaan en vormt een eenheid met de (latere) invulling van het rijke en zeldzame winkelfront op de begane grond
bouwhistorische waarden
De grootste bouwhistorische waarden zijn gelegen in de bewaard gebleven onderdelen van het laat-middeleeuwse casco en met name in de zeldzame en gaaf bewaarde oorspronkelijke kapconstructies.
De eikenhouten kap van het deel aan de Diezerstraat is in typologisch opzicht van belang vanwege de constructieve opzet met vroege kenmerken als om-en-om aangebrachte windschoren die aan de bovenzijde gepend zijn en de boven de gebinten geplaatste sporengespannen met dubbele haanhouten.
De vrij compleet bewaard gebleven eikenhouten daksporen van het achterhuis verwijzen naar een (vroeg) 14e eeuwse voorganger van het huis en de verbouwing daarvan tot het huidige huis.
Veel informatie gaat echter nog schuil achter betimmeringen en recent aangebrachte afwerkingslagen. De volledige omvang van de bouwhistorische betekenis van dit huis valt daarom in dit stadium van de planontwikkeling niet vast te stellen.
Op plattegronden van de huidige situatie is door middel van kleur de bouwfasering aangegeven en is de waardering vertaald in een hoge-, positieve-, en indifferente monumentwaarde.
De plattegronden zijn in hogere resolutie onder het tabblad 'bijlagen' te downloaden.
faseringplattegronden
Rood = 14e eeuw
Groen = 15e-16e eeuw
Blauw = 18e eeuw
Geel = 19e-20e eeuw
waarderingsplattegronden
Blauw = hoge monumentwaarden, van cruciaal belang voor de structuur en/of de betekenis van het object.
Groen = positieve monumentwaarden, van belang voor de structuur en/of betekenis van het object.
Geel = indifferente monumentwaarden, van relatief weinig belang voor de structuur en/of betekenis van het object.