Advies en waardering
Algemeen historische waarden
De nieuwbouw uit 1913 is van belang als laatste tastbare herinnering aan de industriele ontwikkeling die op het Noordereiland en specifiek op het Kraanbolwerk plaatsgevonden heeft in de 19e en eerste helft van de 20e eeuw.
Ensemblewaarden
Het gebouw is representatief voor het contrast in de historische ontwikkeling van de bebouwing op het Noordereiland. Die bestaat uit een aaneengesloten bebouwingslint woonbebouwing langs de Thorbeckegracht, met aan de achterzijde en op de kop van het Kraanbolwerk functionele bedrijfsmatige gebouwen met een individueel karakter.
Architectuurhistorische waarden
Het ontwerp uit 1913 is van de hand van de bekende Zwolse architect Mannes Meijerink. Het uiterst sobere en doelmatig vormgegeven gebouw is echter zeker niet representatief voor zijn oeuvre. Utilitaire overwegingen hebben geleid tot een functioneel gebouw dat zich vrij onopvallend manifesteert aan de Friesewal. De uitbreiding uit 1950 is vanwege het afdekken van de oorspronkelijke zijgevel te karakteriseren als verstorend.
De toepassing van een eenvoudige hoofdvorm met sheddaken voor de daglichttoetreding in combinatie met gietijzeren rondboogvensters draagt wel in belangrijke mate bij aan de functionele herkenbaarheid van het gebouw.
Bouwhistorische waarden
De bouwhistorische waarde van het gebouw is vrij beperkt. De hoofddraagconstructie en de materialisatie daarvan is op traditionele en weinig geraffineerde wijze gerealiseerd. Met het vervangen van de glasopeningen in de sheds door golfplaten en de wijziging van de bedrijfstoegang heeft het gebouw een belangrijk deel van de oorspronkelijkheid verloren.
Waarden vanuit de gebruikshistorie
Het onderzochte gebouw heeft niet of maar zeer kort als smederij gefunctioneerd. Van een historische functie kan daarom niet gesproken worden. Het jarenlange gebruik door transportbedrijf Lenderink heeft in en aan het gebouw geen afleesbare sporen nagelaten. De waarden vanuit de gebruikshistorie zijn daardoor zeer beperkt.
Aanbevelingen
Het industriele verleden van het Noordereiland is, voor zover het bebouwing buiten de gevelrooilijn van de Thorbeckegracht betreft, vanaf de jaren '70 van de vorige eeuw in een aantal etappes vrijwel geheel uitgegumd. Het onderzochte gebouw is een vroeg 20e eeuws voorbeeld van een industriele werkplaats en als zodanig het enige resterende relict van de industriele ontwikkeling met nog een bedrijfsmatige functie.
De architectonische en bouwhistorische kwaliteiten van deze loods zijn - afgezet tegen de criteria gaafheid en zeldzaamheid - echter beperkt.
Bij de herbestemming van deze locatie is het daarom aan te bevelen om vooral in te zetten op behoud van de ruimtelijk-historische karakteristiek van het gebied. Herkenbaar onderscheid in hierarchie, volume en orientatie tussen de bebouwing aan de Thorbeckegracht en die daar achter zijn daarbij belangrijker cultuurhistorische ijkpunten dan materieel behoud.