Tijdbeeld

Introductie

Bij de voorbereidingen van een verbouwing van het pand Laarstraat 111 in Zutphen werd op de verdieping van het achterhuis een houten wand ontdekt, die de opzet en indeling heeft van een bedstedewand. Het huis heeft geen beschermde status heeft en de aangetroffen betimmering kan helaas in de nieuwe indeling geen plaats krijgen. Daarom heeft de gemeente Zutphen het initiatief genomen om deze wand te demonteren en op te slaan, met als doel om deze historische onderdelen in een ander historisch object te herplaatsen.

Omdat van deze interessante vondst de directe relatie met de bekende bouwgeschiedenis van het pand nog nog niet geheel duidelijk was, is aan ARCX gevraagd om met een beknopte bouwhistorische documentatie de oorspronkelijke opzet en locatie van deze wand te reconstrueren. Daarbij is vanuit de volgende invalshoeken gekeken:

  • de maatvoering, indeling en opbouw van de houten wand;
  • de verschillende afwerkingslagen en de kleur;
  • de maatvoering en relevante bouwsporen elders in het pand.

Om tijd en kosten te besparen is de wand in de huidige context fotografisch vastgelegd. Deze foto’s zijn digitaal gecompenseerd voor vervormingen en aan de hand van enkele hoofdmaten in de juiste maatverhouding gebracht.

Voor de bouwgeschiedenis van het pand Laarstraat 111 wordt verwezen naar de rapportage van de gemeentelijk bouwhistoricus uit 2010[1]. Dit rapport is tevens via 'Downloads' te raadplegen. 

Footnotes

  1. ^ Laarstraat 111 te Zutphen. Bouwhistorische verkenning en waardestelling.
4 afbeeldingen.

beschrijving

Laarstraat 111 bestaat uit een verdiepingloos zeventiende-eeuws huis aan de straat met aan de achterzijde een aangebouwd achttiende-eeuws achterhuis dat twee bouwlagen onder een kap telt. Tot voor kort was de verdieping van het achterhuis met houten wanden ingedeeld in vier vertrekken. Bij het verder strippen van deze ruimten bleek de wand die evenwijdig aan de bouwmuren loopt door pilasters ingedeeld te zijn in drie traveeën gevuld met links en rechts dubbele paneeldeuren en in het midden vaste panelen. Van de deuren is nog één exemplaar aanwezig. Boven de deuren is een doorlopende geprofileerde lijst aangebracht. De velden daar boven zijn gevuld met liggende panelen. Alle onderdelen zijn van naaldhout. Tijdens het onderzoek was het linker deel van de wand en een stuk profiellijst al gedemonteerd, maar nog wel in de ruimte aanwezig.

De wand is totaal 535,5 cm breed en 261 cm hoog.