Tijdbeeld
1 afbeelding.

Introductie

Op dit moment worden plannen gemaakt voor de restauratie en herbestemming van boerderij ’t Hoge Veld, Rijksweg 62 in Duiven. Vanwege de status van Rijksmonument is aan ARCX gevraagd om een bouwhistorische verkenning met waardestelling uit te voeren. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek kan bepaald worden welke cultuurhistorische waarden bij de veranderingen in het geding zijn en waar de ruimte ligt voor nieuwe ontwikkelingen. 

onderzoek
Het onderzoek was gericht op het in kaart brengen van de bewaard gebleven historische structuur van de boerderij en de daarin te onderscheiden bouwfasen. Het accent van het onderzoek heeft daarbij gelegen op het historische hoofdgebouw. Van de later aangebouwde schuur, die geen deel uitmaakt van de beschrijving van het beschermde monument is alleen het exterieur bekeken. Allereerst zijn de aanwezige gegevens in de literatuur en archieven geïnventariseerd. Omdat ivm maatregelen ter bestrijding van het coronavirus COVID-19 tijdens het onderzoek de studiezalen van archieven en bibliotheken gesloten waren is alleen digitaal beschikbare informatie opgevraagd en verzameld bij het Streekarchivariaat de Liemers en Doesburg, het Gelders Archief en het Kadaster. Via diverse beeldbanken is naar historisch beeldmateriaal gezocht. Vervolgens is het gebouw zelf onderzocht, het veldwerk is uitgevoerd op 1 mei 2020 i.s.m. Belfort uit Doetinchem. Het onderzoek heeft plaatsgevonden conform de Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek van april 2009. 

digitale rapportage
Alle onderzoeksgegevens zijn chronologisch geordend en digitaal gepresenteerd in opeenvolgende vensters in een tijdlijn en voorzien van een waardering op www.tijdbeeld.com. De directe link naar de rapportage is: http://www.tijdbeeld.com/project/rijksweg-62

Hoewel via de website een PDF-versie van het rapport gegenereerd kan worden, is dit hoofdzakelijk bedoeld als archieffunctie. Tekst en afbeeldingen zijn optimaal te bekijken via bovenstaande link. 

situering
De boerderij is gelegen op een ruim erf aan de Rijksweg ten oosten van de historische dorpskern van Duiven, Het erf is bereikbaar via een inrit vanaf de Rijksweg.

 

beschrijving
De boerderij is gebouwd op een T-vormige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt wolfdak. Aan de oostzijde is het gebouw met een tussenlid verbonden met een voormalige varkensschuur onder een met rode ceramische pannen gedekt zadeldak. 

Het hoofdgebouw heeft de ruimtelijke opzet van een zogenaamd driebeukig hallehuis waarvan het dak ondersteund wordt door een vijftal ankerbalkgebinten die de daksporen dragen. Drie gebinten staan in het bedrijfsgedeelte, één gebint is opgenomen in de scheidingsmuur tussen woon- en bedrijfsgedeelte en van het vijfde gebint is een stijl opgenomen in de muur tussen de heerd en de opkamer.

woongedeelte
In het woongedeelte zijn ruimtelijk drie delen te onderscheiden; in het midden de centrale woonruimte, de heerd, geflankeerd door een gang. Aan de linker zijde is boven een kelder een opkamer uitgebouwd en aan de rechter zijde is een zijkamer gesitueerd met daar boven een lage slaapverdieping met een trapopgang. Deze ruimten hebben een gemeenschappelijke zolder. 

Achter de zijkamer is in het bedrijfsgedeelte een dagelijkse keuken annex spoelkeuken (geut) gesitueerd met in het verlengde van de gang een portaal. 

Op de nok staat boven het woongedeelte een gemetselde schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk in kruisverband, in de beide zijgevels uitgevoerd met langs de dakrand vlechtingen.
De in kruisverband gemetselde voorgevel bevat links een schuifvenster met een roedenverdeling, rechts daarvan twee vensters met een vast kalf en rechts daarvan de uit een onder- en bovendeur opgebouwde voordeur met bovenlicht. Uiterst rechts in de gevel is een schuifvenster met roedeverdeling geplaatst. Behalve het venster uiterst links zijn de gevelopeningen afgesloten met gemetselde strekken.  Genoemde vensters zijn afsluitbaar met houten luiken die draaien op duimgehengen. Geheel links onder een kelderlicht onder een rollaag. Op de zolderverdieping is de gevel voorzien van twee liggende vensters met stolpramen. 

De linker- en rechter zijgevel van het woongedeelte zijn voorzien van topgevels met een wolfeind. De linker zijgevel bevat de bouwsporen van twee kruisvensters met zandstenen bovendorpels, kalven en duimblokjes. Het linker venster is dichtgemetseld, de rechteropening is voorzien van een schuifvenster met roedenverdeling. In de geveltop zijn de luikopeningen van twee kloostervensters met zandstenen kalf en duimblokjes waarneembaar.

De rechter zijgevel bevat in de geveltop twee opgeklampte luiken die met duimgehengen draaien in houten kozijnen. Daar onder zijn twee kleine vensters met ramen met een roedeverdeling aangebracht. Het onderste deel van de gevel is gepleisterd en bevat links een schuifvenster met roedeverdeling en geheel rechts een kleiner venster met een draairaam met roedeverdeling. Aan de rechter zijde staat een aanbouw onder een aangekapt lessenaardak met op de begane grond de aansluiting met een verdiepingloos tussenlid dat de verbinding vormt met de naastgelegen varkensschuur. 

bedrijfsgedeelte
In het bedrijfsgedeelte wordt de middenbeuk ingenomen door de deel met in de zijbeuken stalruimte in de kubbingen onder de verdwenen hilden. 

De in schoon metselwerk opgetrokken achtergevel bevat centraal een dubbele baander, geflankeerd door liggende gietijzeren stalvensters en aan de rechter zijde twee houten staldeuren. Op zolder bevat de gevel een dubbel hooiluik met links en rechts daarvan een rond gietijzeren venster. 

In de gepleisterde linker zijgevel zijn vijf gietijzeren stalvensters opgenomen waarvan twee boven een mestluik aangebracht zijn. 

De rechter zijgevel bevat een reeks gietijzeren stalvensters, twee mestluiken en een staldeur.