Advies en waardering
Samenvatting van de bouwgeschiedenis
De Oude Kerk vormt al eeuwenlang, in ieder geval vanaf de vijftiende eeuw, het historische en stedenbouwkundige hart van het dorp Huizen. De kerk doet vanaf de bouw dienst als parochiekerk, na de reformatie biedt deze onderdak aan de Gereformeerden en later wordt het kerkgebouw door de Hervormde gemeente in gebruik genomen. Van de vroegste bouwgeschiedenis is weinig bekend. Waarschijnlijk wordt omstreeks 1400 begonnen met de bouw van een nieuw, eenbeukig kerkgebouw dat in eerste instantie een lagere toren en een lager schip had dan de huidige kerk.
In 1577 wordt de kerk getroffen door een windhoos, waardoor de kapconstructie van het schip instort. Na zestig jaar van herstel kan de kerk in 1637 weer in gebruik genomen worden. Waarschijnlijk worden schip en toren tijdens deze bouwcampagne verhoogd. Daarnaast moeten diverse door de ravage verwoeste interieuronderdelen vervangen worden, zoals de preekstoel en het doophek.
In de achttiende eeuw neemt de kerkelijke gemeente in omvang toe, waardoor een vermeerdering van het aantal zitplaatsen in de kerk noodzakelijk wordt. Een plan uit 1780 van J. Bolten voor de uitbreiding van de bestaande kerk tot kruiskerk wordt uiteindelijk niet uitgevoerd. Het kerkbestuur gaat honderd jaar later, in 1870 over tot het vergroten van de kerk met twee transepten aan de noord- en zuidzijde. Men verplaatst de preekstoel naar het noorder transept, waardoor de blik en oriëntatie van de kerkgangers niet langer gericht is op een ruimtelijk eindpunt in het koor, maar op een centraal geplaatst liturgisch centrum. Deze karakteristiek wordt verder versterkt door de realisatie van de veelhoekige aanbouw aan de zuidzijde in 1908 naar ontwerp van J. van Dillewijn.
Belangrijke latere aanpassingen in de twintigste eeuw betreffen het restaureren van exterieur en interieur van de kerk en toren, het aanvullen van het bankenplan, het vernieuwen van de trappen naar de galerijen en het uit elkaar halen en herplaatsen van het doophek.