Tijdbeeld
6 afbeeldingen.

Waardering

Vanuit de kennis over bouwgeschiedenis is een cultuurhistorische waardering opgesteld. In de waardering zijn de huidige onderdelen afgezet tegen de criteria: gaafheid, zeldzaamheid en historische afleesbaarheid. De waardering is tot stand gekomen conform de Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek (april 2009) en onderverdeeld in een aantal deelwaardestellingen. De deelwaarden zijn gebaseerd op de waarderingscriteria zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed deze hanteert in de Erfgoedwet (artikel 9, beleidsregel aanwijzing Rijksmonumenten, Erfgoedwet).

De waardering kan richting geven aan de herbestemmingsmogelijkheden maar kan ook gebruikt worden in het kader van plantoetsing voor verbouwingen.

Daarnaast is de bouwfasering en de waardering visueel gepresenteerd op de faserings- en waarderingsplattegronden. In de bijlagen (onder de knop downloads) zijn deze plattegronden opgenomen in een hoge resolutie. De tekeningen van architect Rolf Botman uit 2021 zijn als onderlegger van de plattegronden gebruikt. De plattegronden moeten gezien worden als een visueel hulpmiddel die een overzicht biedt van de monumentwaarden, de tekstuele waardering is leidend.

 

Legenda faseringsplattegronden

  • bruin: 1657, bouw huis
  • groen: 19e eeuw, modernisering woning
  • rood: 20e eeuw, recente wijzigingen

Legenda waarderingsplattegronden

  • blauw: hoge monumentwaarden, van cruciaal belang voor de structuur en/of de betekenis van het object.
  • groen: positieve monumentwaarden, van belang voor de structuur en/of de betekenis van het object.
  • geel: indifferente monumentwaarden, van relatief weinig belang voor de structuur en/of de betekenis van het object.

 

Algemene historische waarden en waarden vanuit de gebruikshistorie

  • Het bescheiden zeventiende-eeuwse huis Wijde Gang 2 is een historische getuigenis van de bloeiperiode van Blokzijl tussen 1580 en 1672.

Ensemblewaarden en landschappelijke waarden

  • Het pand wijde Gang 2 is tot stand gekomen binnen de belangrijkste stedenbouwkundige ontwikkelingsfase van Blokzijl. Het pand vormt een beeldondersteunende schakel in de historische gevelwand en het historische centrum van Blokzijl.

Architectuurhistorische waarden

  • De zeventiende-eeuwse gevels hebben een hoge architectuurhistorische waarde als onderdeel van het oorspronkelijke pand. Met name de ingemetselde gevelsteen waarop de bouwheer en het bouwjaar staan vermeld en de console in de zijgevel zijn van grote betekenis voor het pand. Het huidige aanzicht van de gevels is grotendeels bepaald tijden een verbouwing in de negentiende eeuw, waarmee de ontwikkelingsgeschiedenis van het gevelaanzicht goed afleesbaar is.
  • De negentiende-eeuwse houten wanden, verlaagde plafonds en opdekvloeren hebben een positieve interieurhistorische waarde vanwege de afleesbaarheid van de historische indeling en de ontwikkelingsgeschiedenis van het interieur. Tot vrij recent was het negentiende-eeuwse interieur vrij gaaf maar is inmiddels gedeeltelijk gesloopt.

Bouwhistorische waarden

  • De kapconstructie heeft een hoge bouwhistorische waarde als oorspronkelijk onderdeel van het zeventiende-eeuwse pand. Ondanks dat de constructie enkele wijzigingen heeft ondergaan is deze goed herkenbaar als typerende kapconstructie door het toegepaste materiaal, de verbindingen, de telmerken en herkenbaarheid van de constellatie als geheel.
  • De zeventiende-eeuwse muren balklagen en vloeren hebben een hoge bouwhistorische waarde vanwege de afleesbaarheid van het oorspronkelijke functioneren van het pand en ook de latere ontwikkelingsgeschiedenis.
  • De twintigste-eeuwse toevoegingen hebben een indifferente waarde als relatief recente en ondergeschikte aanpassingen en toevoegingen.