Tijdbeeld
2 afbeeldingen.

Waardering

samenvatting
Van het onderzochte huis dateert het voorhuis aan de Roggestraat waarschijnlijk uit de vijftiende of zestiende eeuw. In de tweede helft van de zestiende eeuw werd een achterhuis aangebouwd met aan de Markt een trapgevel, afgedekt met ezelsruggen. In deze periode werd op de zolder van het voorhuis een tussenverdieping gerealiseerd.
In de achttiende eeuw werd het voorhuis ingrijpend verbouwd. Door het aanbrengen van extra vloeren werden er twee extra verdiepingen gecreëerd. De laat middeleeuwse voorgevel werd gesloopt en vervangen door een moderne lijstgevel met schuifvensters.
Vanaf het eind van de achttiende eeuw was op de begane grond van het huis een winkel gevestigd. Eerst een kruidenier, daarna een winkel in manufacturen en het grootste deel van de vorige eeuw een sigarenmagazijn en een radiozaak.
In 1980 vond een restauratie van het exterieur plaats. De bovenverdiepingen werden ingericht voor kamerverhuur en de winkel op de begane grond werd vergroot ten koste van de achterliggende woonvertrekken.

waardering
De cultuurhistorisch waardering is onderverdeeld in een aantal deelwaardestellingen en wordt verder gepresenteerd op faserings- en waarderingsplattegronden. Deze tekeningen zijn via de downloads op hoge resolutie te downloaden:

algemene historische waarden en waarden vanuit de gebruikshistorie

  • Het huis is van belang als voorbeeld van een laat-middeleeuws huis, gebouwd op een prominente plaats in de stad dat later voorzien werd van een achterhuis.
  • Ruim 200 jaar was op de begane grond een winkel gevestigd. De indeling van een deel van het huis verwijst in directe zin naar dit voormalige gebruik, hoewel in materiële zin de waarde van deze inrichting als indifferent gekwalificeerd moet worden.

ensemblewaarden en stedenbouwkundige waarden

  •  
  • Het huis is van belang vanwege de prominente bijdrage aan het aanzien van de Roggestraat, Kerkstraat en Markt.

architectuurhistorische waarden

  • Het huis is van belang vanwege herkenbaarheid en de esthetische kwaliteit van het ontwerp dat wat betreft het achterhuis representatief is voor de periode rond 1600 en waarvan de voorgevel een positieve bijdrage levert aan de achttiende en negentiende gevelwand ter plaatse. De betekenis van de zeldzame en relatief vroege winkelpui moet in dit verband specifiek genoemd worden.

bouwhistorische waarden

  • Het huis is van belang vanwege de afleesbaarheid van de bouwgeschiedenis, met name het duidelijke onderscheid tussen het voor- en het achterhuis.
  • De hoogste bouwhistorische waarde betreft het casco van het huis, bestaande uit de bakstenen bouwmuren en gevels, de kelders en de keldergewelven,  de bewaard gebleven historische balklagen en de bewaard gebleven historische onderdelen van de kapconstructies. Van het interieur zijn van belang de voormalige zoldertrap, de deur daarnaast en de houten scheidingswand op de tussenverdieping die oorspronkelijk deze ruimte afsloot. De delen van de huidige indeling en afwerking die na 1980 tot stand kwamen hebben een indifferente waarde.

aanbeveling
Omdat het onderzoek van met name de vloeren zeker nog geen compleet historisch beeld heeft opgeleverd, is het aan te bevelen om bij nieuwe bouwkundige ingrepen eerst te onderzoeken of hierbij geen historische bouwsubstantie en/of belangrijke bouwsporen betrokken zijn. Dit kan door voorafgaand aan de werkzaamheden op specifieke plekken voldoende kijkgaten in plafonds en of vloeren te maken of door afwerkingen gecontroleerd te verwijderen.